There was an error in this gadget

Tuesday, January 31, 2012

Depression Club

Assalammualaikum....

Cik Linda mula terfikir2 akan tajuk ni tgh malam td.. pukul 3 pg pun masih x boleh nk lelap mata... Tetiba, teringat aktiviti di zaman dulu kala... hahaha.. x der lah berzaman mana pun... Teringat ketika belajar di UKM dulu.. zaman sibuk berteater di UKM... Dahler belajar stress.. join plak teater yang ada masa2nyer akan menjadi sgt stress... Dan pada suatu malam, bersama kawan2 teater, tertubuhlah secara tidak rasminyer DEPRESSION CLUB....!!!twink..twink..twink...

Di tgh2 dataran Panggung Seni, jadi tmpt perjumpaan.. semestinya di waktu malam.. diterangi lampu sorot dr panggung seni, dengan lampu2 jalan.. cukuplah buat kami duduk dlm bersila dalam bulatan, meluahkan perasaaan masing2.. Ahli pun x ramai.. beberapa org jer...

Masing2 bercerita, melepaskan stress yg terpendam... kna marah dlm latihan teater ker, kena marah ngn pensyarah ker.. Bergaduh ngn kwn2 ker... menceritakan pasal org kesukaan ker... macam2 ada... dengan santai kami dok berbual.. kekadang berbaring juga kt atas dataran yg bertar tu.. Melihat langit malam.. kekadang nampak gak bintang....

... itu dulu.....

Sekarang, dah x bleh buat lagi.. dulu2 depress hal remaja lela....skang dah dewasa, x boleh buat lagi.... Masing 2 ada tanggungjawab, masing2 dah matang, kena handle stress dgn cara matang..

Lgpun depression ni bahaya... Depression can KILL.... Depression can infect others... Serius, depression boleh buat semua ni... Pernah tengok org bunuh diri...? Itu disebabkan depression... dah tension sgt... x bleh fikir rasional, ambil jalan mudah .. bunuh diri.. Ada yang depress sehingga merosakkan diri... Makan byk2, sehingga menjejaskan kesihatan... Merokok banyak.. minum arak banyak2.... Ada yang depress rosakkan org lain / benda... Dera anak bini..., pecahkan barang.... macam2 lagi...

Banyak perkara yang menyebabkan kita depress... kalau kita rasa keseorangan.. x der kawan, x de kekasih..., ataupun kita rasa tersisih.. org x suka kita, org hina kita boleh menyebabkan kita merasa rendah diri, dan menyebabkan depress tu semakin teruk... Masalah kewangan, kesihatan.. semua tu boleh mendatangkan depression...

Kekadang kita tgk kwn kita happy go lucky... senyum jer.. ketawa... tp dlm hati dia siapa kan tahu... apa yg dia rasa kita takkan tahu kalau dia pendam segalanyer... Kita tgk kawan kita single, x punya kekasih mahupun suami.. tp dia gembira jer... tp tahukah kita betapa kesunyiannya dia... Walau punya kawan beribu, tp hubungan kawan dan kekasih adalah berbeza.. Siapa x ingin rasa dicintai.. disayangi..? Tipulah kalo kata semua itu x perlu...

Ditambah pula kalo kita merahsiakan perasaan kita, kita pendam luahan hati kita.... Kekadang x tahu kepada siapa harus diluahkan segala masalah yang terbuku... Bila nk luah, terfikir, agaknyer dorg pun ada masalah juga.. knapa kita nk tambah dgn masalah kita kan... Sbb tu kita kena cari jalan lain... tp yg positif... cuba hobi... bila tension jer, masak.... main internet... menjahit.... melukis.... atau apa saja... (yang positif)...

We have to manage our own depression.. kalau byk duit boleh gi terapi.. tp kalo x der, kna buat terapi sendiri... x perlulah kita bebankan org lain dengan masalah kita...


Thursday, January 19, 2012

Bahasa ... Mengarut...!!!

Assalammualaikum....
Cik Linda nk mulakn post hari ni ngn salam....

Tahu tak korg, apa maksud "Assalammualaikum"?... tahu kan.. tapi korg masih mempersendakan ucapan salam tu...

Assalammualaikum... bermaksud Selamat Sejahtera ke atas kamu...
dan di balas dengan...
Waalaikumsalam.... Selamat Sejahtera ke atas kamu juga....

tapi skang, ramai yg ambil mudah atas ucapan salam ni.. tahu tak korg, setiap kata adalah doa.. jadi dgn mengucapkan salam sepenuhnyer, korg mendoakan org lain.. dan dengan menjawab salam tersebut, org lain akan mendoakan korg balik...

Ini tidak... bg salam zaman skang...
  • Akum
  • Askum
  • salamzzzz
  • semekom
Wahai..wahai.. Rosak bahasa....

lagi satu... nk guna short form pun biar btul... short form sepatutnyer memudahkan dan menyenangkan... ini tidak... lagi rosak bahasa korg buat..
Contohnya..:

  • itu, tu----> itew, towh...
  • korang, korg ---> kowg.. (mana dtg huruf W ni..)
  • orang, org ---> owg.. (sama jer)
  • pun---> pown.. (korg obses ngn W yer..)
  • cool --> kewl ..( mak aih, camno den nk sobut)
  • sekolah ---> sculla, skoola... (rosak2)
  • sebab, sbb ---> sbub.. (senak perut dibuatnyer)
  • dia ---> dye, dyer... (adoi,,,)
  • jadi, jd ---> jdy
  • sibuk--> cebok (istinjak..??)
  • a ---> q (x knal huruf)
  • lagi --- agy

byk lagi sebenarnya... spatutnyer short form mudah n senang faham.. ni kdg2 dpt sms pun susah nk baca... smpi terfikir bahasa apakah ini... Bagi korg mungkin hal ini kecil.. tp bg budak2 sekolah.. ini akan membawa pengaruh besar.. terutama dalam penulisan korg... Cik Linda dh tgk banyak kertas karangan yg dibuat oleh budak2 mengandungi perkataan yg mengarut ni... Mula2 Cik Linda gelak, tp bila dah byk... kesian plak kang budak2 ni...

Tapi skang mmg dh semakin kritikal... Cik Linda guna gak short form... utk memudahkan Cik Linda.. tp bila dh smpi tahap mjd bahasa mengarut.. Harap maaf, korg mmg mengarut.... Bahasa melambangkan jiwa... jika bahasa caca marba.... nampak benar, jiwa pun caca marba.... So, perbaiki bahasa, insya Allah boleh perbaiki jiwa...

Tuesday, January 17, 2012

The best teacher ever...

Assalammualaikum...
Hari ni cik Linda nk cerita ttg seorang cikgu yang cik Linda kenal dan kagum...

"Beliau telah pun mengajar lebih drp 30 tahun... bulan Julai 2012.. beliau akan bersara dari dunia pendidikan ini.. tetapi beliau telah pun meninggalkan kesan yang mendalam dalam diri anak2 murid yang pernah beliau didik....

Beliau mengajar subjek Bahasa Melayu dan Geografi.. Beliau juga merupakan Ketua Guru Displin sesi ptg di SMK Taman Seraya.... sampai namanya disebut2 oleh org2 Kg Cheras Bharu.. hehehe..,

Kini beliau seorang Guru Besar di SK Kuala Ampang (1), dan akan bersara pada Julai 2012... "

Siapakah beliau?.....

Beliau adalah bonda Cik Linda.... dan Cik Linda sgt berbangga dengan mak....

Walaupun mak sorg yang garang di sekolah, kat tangan sentiasa ada rotan... pantang nampak budak bersidai di koridor, akan dilibasnyer... hahaha.. tp mak sorg yang penyayang.. kalo mak merotan budak, budak akan tanya

"Knaper cikgu rotan saya?"

Mak akan tanya balik,"Knaper saya rotan awak?"

Dan budak tu akan jawab " Sbb sy bersidai kt luar kelas"..

Dan mak pnah dapat anugerah guru penyayang sempena Hari Guru.. walaupun budak kalo nampak mak tgh meronda, terus cabut... tapi mak tak pernah kejar pun dorg.. mak hanya lambai panggil dorg... hahahah.. dorang datang plak tu... dengan tersengih2... lalu mak akan tanya ," kenapa lari?"

Dan budak tu jawab "sbb cikgu dtg"

Mak tanya lagi "Jadi knapa awak lari?"
Budak tu pun menjawab, "sebab sy kuar kelas merayau"

Itu baru tugas sbg ketua guru disiplin... Bila bab mengajar.. mak mmg pro.. Mak merupakan antara panel yang membuat buku teks geografi tahun awal tahun 90-an.... Kagum Cik Linda ngan mak... kekadang tgk mak buat kertas soalan geografi pakai kertas karbon.. (ntah apa nama kertas tu), pakai typewriter, ngn pen jarum... Cik Linda tolong stapler soalan jer...

Dan mak juga mengajar Bahasa Melayu... mak pernah jadi ketua pemeriksa negeri Selangor bagi PMR .. bertahun2 gak... Stp kali lpas PMR, rumah akan bertimbun kertas periksa dr negeri2 lain.. Kelantan , Kedah... Stp hari mak akan menanda kertas.. tp x pnah pun tinggal tugas sbg ibu, menguruskan 5 org anak..

Selain tu, mak pun ada buat tuisyen... kt umah org, kt umah sendiri... hujung minggu kt pusat tuisyen.. begitulah mak berusaha mencari rezeki... tp x pnah pun abaikan kami... selalu masak sedap2... dulu2 kalau birthday kitorg mak rajin buat birthday cake ... hehehe Cik Linda belajar dari mak....

Dari kecil lagi mak dah mendidik kami... kalau kami balik mengadu sbb jatuh ker apa... mak akan pukul dulu, kemudian baru ltak ubat.... supaya kami akan lbh berhati2 akan dtg... kalau kena marah kt sekolah, balik kalo ngadu, pun kna marah lagi supaya kami x buat lagi, sbb kalau buat kna 2 kali marah...

Itu dulu... Skarang mak dah x larat nk buat macam tu.. skang mak Guru Besar.. kna jaga sekolah, jaga cikgu2, jaga anak2 murid.... Tapi apa yang paling best... kalau mak pergi ke mana2... akan ada yang menegur..."Puan Che Pah" atau "Cikgu Che Pah"...
Pernah sekali, Cik Linda bawa mak naik LRT nk gi KL... turun dr LRT lalu sebuah kedai.. sorg lelaki tegur, "Cikgu Che Pah...." waktu tu mak dh tinggalkan sekolah dlm 7 thn...

Kemudian baru2 ni.. Cik Linda ngan mak serta adik2 br balik dr kg, singgah R&R seremban, dlm pkul 9-10 mlm.... Seorng lelaki br turun motor dok usha kitorg.. aik... then bila mak makin dekat, terus dia, "Cikgu, ingat saya lagi?" setelah lebih 10 thn mak tinggalkan SMK Tmn Seraya...
Dan kebanyakan yang menegur adalah antara budak yang pernah mak rotan...

Itualah guru terbaik yang pnah Cik Linda kenal.. dn harap Cik Linda pun bleh jadi seperti itu.

Monday, January 9, 2012

Sapa amik SPM?

Cik Linda ni kekadang tertanya gak.. x-student cik Linda ni amik ker tidak SPM ni... Tgk rilek jer.. bila tanya,
" Alah cikgu, rilek ar.. awal lg.. lpas bulan 5 br struggle.."

Hahahaha.... kelakar lah korg ni... kalo lpas bulan 5 baru nk struggle, camner agaknyer result korg..

Untuk pengetahuan korg yang bakal amik SPM ni.., SPM adalah exam yang lebih susah dr exam di Universiti.. jd kalo korg bleh survive dgn jayanyer dalam SPM ni, insya Allah, korg bleh survive exam di Universiti..

Sepatutnyer persediaan untuk SPM ni korg kna buat start dr Form 4 lg.. sbb Form 4 adalah asas korg... mcm sebuah bangunan.. kalau asas (foundation) kukuh... bangunan itu akan terbina teguh.. mcm korg gak.. kalau asas korg waktu Form 4 kukuh, Insya Allah SPM korg akan cemerlang..

Tapi tulah budak zaman sekarang.. zaman form 4 korg kata 'honeymoon'... leka jer.. main2 jer.. waktu tu lah misi utama mencari pakwe / makwe... Bukan nyer korg x bleh bergembira.. bleh, tp kena berpada.. belajar tetap belajar.... main tetap main.. ni tak spjg form 4 korg main jer... lpas tu naik form 5 baru nk gelabah .. tuisyen sana-sini...

Lpas tu, bila ada org dlm kelas korg yang bersungguh belajar, korg menyampah... korg kutuk.. ada smpi korg pulau ... ish..ish.. spatutnyer org yg mcm ni korg jadikan kwn... supaya sama2 bersemangat belajar.. ni tak.. lg korg cuba runtuhkan semangat dia... Ini dipanggil sebagai fenomena PHD & IH..... Perasaan Hasad Dengki dan Iri Hati... Sbb apa, apabila korg x suka seseorang kerana dia melakukan perkara yang lebih baik dr korg, itu bermakna korg ada sindrom penyakit ni...

Camner Cik Linda tahu... dr pemerhatian dan pemikiran...

Oleh itu, sesiapa yg nk amik SPM thn ni... insaflah, dan masih ada lagi korg utk mengejar (cuma korg mungkin akan termengah2)... Jgn tangguh lagi misi korg ni.... Ok..

GAMBATE KUDASAI.....

Monday, January 2, 2012

Kuasai KOMSAS....

Selalu Cik Linda dgr keluhan budak2 sekolah mengenai susahnyer nk faham KOMSAS ni..http://www.smileycodes.info. Kalau ada yang x tau apa itu KOMSAS... Komponones Sastera yang ada dalam silibus Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris bagi Sekolah Menengah.... Ramai juga yang setiap kali ada soalan Komsas akan mengenepikan soalan tu dulu katanyer susah...

Sebenarnyer KOMSAS ni tidaklah susah mana, cuma kebanyakan budak sekolah mengalami masalah MBB, M-malas, B-baca B-buku.... Bila dorg mengadu kata susah KOMSAS ni.. Cik Linda pun tanya, awak dah baca buku tu? Jawabnyer mudah "Dah cikgu, dah banyak kali saya baca sinopsis x faham2...

Baca SINOPSIS...???http://www.smileycodes.info Baca banyak kali pun korg masih x akan faham... So sebagai seorang yang mencintai buku, dan suka membaca buku, ini tips2 untuk budak sekolah yang nak kuasai KOMSAS...

  1. Baca buku tu... bukan baca sinopsis sahaja.. Kalau dah baca buku tu, sinopsis dpt membantu waktu nk ulangkaji...http://www.smileycodes.info
  2. Apabila membaca, buka minda tu untuk berimaginasi... Imaginasi yang dipimpin oleh jalan cerita tu.... (jangan berangan benda lain plak....)
  3. Setiap kali baca, kalau tertido, ulang balik bab yang mana korang tertido...http://www.smileycodes.info
  4. Buku novel tu mestilah dihabiskan selewatnyer seminggu.. janganlah korg baca awal tahun, nk exam akhir tahun baru habis......
  5. Dah habis baca, setiap minggu baca sinopsis yang ada..

Ni sahaja tips-tips yang Cik Linda terfikir... Oleh itu, selamat berjaya semua.. terutamanya yang akan amik PMR dan SPM... dan juga sesapa yang masuk Ting 1 tahun ni.... http://www.smileycodes.info