There was an error in this gadget

Sunday, July 24, 2011

My Chocolate Souffle.....!!


My 2nd trial of Chocolate Souffle.. hahahaha... so delicious.. I'm proud of myself...
so guys, I post the recipe for you to try....http://www.smileycodes.info

Easy Chocolate SoufflĂ© Recipe – Ingredients

Serves 4

100g (3.5 oz) good quality dark chocolate
50g (1.75 oz) Golden Caster Sugar
4 Egg Whites
2 Egg Yolks
Butter
Single Cream, optional

EASY CHOCOLATE SOUFFLE RECIPE – METHOD
1.Pre-heat your oven to 150 degrees c (300 degrees f), and rub the inside of 4 ramekins with butter. Set to one side.
2.Place your chocolate in a heat proof bowl over a pot of heating water. This will allow your chocolate to melt without burning; stir it to help the process along.
3.Whisk the egg whites in a bowl. If you’re using an electric whisk (as I did) then start off slowly, speeding up once the eggs start to thicken. Stop once the eggs form a glossy, thick mix which forms fairly stiff peaks (they do not wilt when you stop whisking).
4.In a separate bowl, whisk the egg yolks together with the sugar until combined.
By this time your chocolate should be melted; take it off the heat and drizzle slowly into your egg yolk mix, then stir in one spoon of your egg white.
5.Add your egg whites spoon by spoon into your chocolate mix. Fold until combined but do not stir fast or over-stir – this will beat the air out of the mix.
Spoon into your ramekins and smooth the edges with your thumb (this helps them rise evenly).
6.Put the ramekins straight onto your shelf for 25 minutes. Don’t open while they’re cooking or they’ll collapse.
That’s it. I copied a Gordon Ramsey tip and cut a hole in the top with my spoon and poured in single cream to serve; I recommend you do the same.

So... DELICIOUS...!!!

Saturday, July 23, 2011

Kenen.. mengkenen...

Apakah itu kenen-mengkenen... ?http://www.smileycodes.info
Mengikut kamus cik Linda, kenen mengkenen ni adalah spt matchmaking... spt yg slalu berlaku kpd Cik Linda.. Kwn2 Cik Linda semua sygkan Cik Linda n kalau boleh nak tgk Cik Linda x keseorgn..http://www.smileycodes.info. mereka akan cuba 'kenen mengkenen' kan Cik Linda ngan mana2 lelaki yg dorg rasa cam sesuai ngan Cik Linda...
Huuuu... (keluhan Cik Linda)...Kekadang mmg seronok di kenen-kenenkan ni.. Kekadang Cik Linda anggap sebagai usikan jer.. Yerlah, Cik Linda sedar sapa diri Cik Linda ni.. so, just having fun biler dorg cuba 'kenen-kenen' ni... Tetapi ada gak yang tak seronok..
Cik Linda ingat lagi masa 1st time Cik Linda mengajar.. waktu tu kt skolah rendah kt area Ampang ni.... Biasalah, Cik Linda ada gak diusik2 utk dikenenkan ngan sorg Encik Cikgu ni... snang lah panggil Cikgu A... Pernahlah seorang cikgu ni mengusik Cikgu A ni dengan ayat : "Ceria nampak ari ni, mentang-mentang ada pelangi" pelangi yg dirujuk tu adalah Cik Linda yg ketika itu sibuk menanda buku.. Then, apa yang Cikgu A cakap... : "Alah, kalau pelangi tu, tak hingin aku.." ... Huhuhuhu.. terkedu Cik Linda...http://www.smileycodes.info sampai hati.. Cik Linda sejujurnya pun takder perasaan lansung kt Cikgu A, tp knape cakap camtu.. Anggap jerlah sbg usikan.. x perlulah hina Cik Linda sebegitu rupa...
Kes kenen-kenen yg kedua ni plak dikenenkan oleh anak murid Cik Linda... hahahha... rasa cam klako jer.... stiap kali cikgu tu (cikgu B) lalu, students Cik Linda ni siap ehem..ehem.. Hampeh punyer budak... jd termalu Cik Linda dibuatnyer.. Bukannyer apa... Bila dh diusik2 camtu. Cik Linda jd segan nak bertegur n berbual ngn Cikgu B http://www.smileycodes.info sbb kalau bebudak ni nampak Cik Linda berbual ngan Cikgu B, dalam kelas kena sakat ngn bebudak ni... Hahahaa... tapi x ada apa pun kitorg ni...
Tahun yg berikutnyer, ada plak sorg cikgu ni baru masuk.. Cikgu C... Cik Linda mmg rapat skit, rapat cam kawan jerlah... cakap pun aku kau.... Then stahun selepas tu baru dapat tahu, cikgu2 skolah tu mengkenenkan linda ngn Cikgu C ni.. hahahaha...http://www.smileycodes.info sungguh x tahu... Ada plak kes yg nk mengkenen kan Linda ngan anak kawan diorg... huhuhuhu..http://www.smileycodes.info Cik Linda sbnrnyer x berapa gemar kalau nak dikenenkan dengan org yg x dikenali.. yerlah, kalau kita tak kenal, bila berkenalan nanti, rasa diri x ikhlas jer nak berkenalan.. terpaksa melayan baik org tersebut sbb tlh dikenenkan.... akhirnya x kenal2 pun smpi skang ....
La ni, kengkawan sibuk mengkenen-kenen Linda ngn sorg Cikgu ni.. Cikgu D.. Boleh tahan gak .. Cik Linda kalau dorg mengusik..layan jer.. jadi gurauan..http://www.smileycodes.info Tapi yang x seronoknyer ada plak mata yg menjeling.. adui... Bukannya kitorg ada apa2...http://www.smileycodes.info just usik-mengusik.. x payah nak terasa apa2..
Tulah, kenen-mengkenen ni kalau ada jodoh, adalah.. kalau x der, Cik Linda anggap sbagai gurauan jer...